Дотримуйтесь дистанції, щоб залишатися в безпеці

Дослідження психологів показали, що під час соціального дистанціювання, карантину або ізоляції ви можете відчувати:

Страх і тривогу

Ви можете відчувати занепокоєння про те, що ви чи члени вашої сім’ї заразилися COVID-19 або поширили його на інших. Також нормальною є занепокоєння з приводу отримання їжі та особистих припасів, відпустки на роботі або виконання зобов’язань по догляду за сім’єю. Деякі люди можуть мати проблеми зі сном або зосередитися на щоденних справах.

Депресію і нудьгу

Перерва на роботі та інших значущих справах перериває вашу повсякденну рутину і може призвести до почуття смутку або поганого настрою. Тривале перебування вдома також може викликати відчуття нудьги та самотності.

Гнів, розчарування або дратівливість

Втрата свободи волі та особистої свободи, пов’язана з ізоляцією та карантином, часто може викликати розчарування. Ви також можете відчувати гнів або образу на тих, хто видав накази про карантин або ізоляцію, або якщо ви відчуваєте, що заражені вірусом через недбалість іншої людини.

Стигматизація

Якщо ви хворі або контактували з людиною, яка хворіє на COVID-19, ви можете відчути стигматизацію з боку інших, які бояться, що вони заразляться хворобою, якщо вони взаємодіють з вами.

Як впоратися?

На щастя, психологічні дослідження також вказують на способи подолання цих важких умов. До того, як будуть введені розпорядження про соціальне дистанціювання, карантин або ізоляцію, експерти рекомендують планувати заздалегідь, враховуючи, як ви можете провести свій час, до кого ви можете звернутися за психосоціальною підтримкою та як ви можете задовольнити будь-які потреби у фізичному чи психічному здоров’ї вас чи вашої родини.

Обмежте споживання новин надійними джерелами

Важливо отримувати точну та своєчасну інформацію про громадське здоров’я щодо COVID-19, але занадто сильне висвітлення вірусу в ЗМІ може призвести до посилення почуття страху та тривоги. Психологи рекомендують збалансувати час, витрачений на новини та соціальні мережі, з іншими видами діяльності, не пов’язаними з карантином чи ізоляцією.

Створіть і дотримуйтесь розпорядку дня

Дотримання режиму дня може допомогти і дорослим, і дітям зберегти відчуття порядку та цілей у своєму житті, незважаючи на незвичність ізоляції та карантину. Намагайтеся включати звичайні щоденні дії, такі як робота, фізичні вправи або навчання, навіть якщо вони повинні виконуватися віддалено. За потреби включайте інші здорові види відпочинку.

Залишайтеся практично на зв’язку з іншими

Ваші особисте спілкування можуть бути обмеженими, але психологи рекомендують використовувати телефонні дзвінки, текстові повідомлення, відеочат і соціальні мережі для доступу до мереж соціальної підтримки. Зверніться до тих, кого ви знаєте, хто потрапив у подібну ситуацію. Покладатися на домашніх тварин для емоційної підтримки – це ще один спосіб залишатися на зв’язку. 

Дотримуватися здорового способу життя

Достатньо висипайтеся, добре харчуйтеся та займайтеся спортом у вашому домі, коли ви фізично здатні на це. 

Використовуйте психологічні стратегії, щоб впоратися зі стресом і залишатися позитивним

Вивчіть свої занепокоєння і постарайтеся бути реалістичними в оцінці справжнього занепокоєння, а також своєї здатності впоратися. Намагайтеся вести щоденник подяки. Ви також можете завантажити програми для смартфонів, які забезпечують вправи на уважність і розслаблення. Зосередження на альтруїстичних причинах соціального дистанціювання, карантину чи ізоляції також може допомогти пом’якшити психологічний стрес. Пам’ятайте, що вживаючи таких заходів, ви зменшуєте можливість передачі COVID-19 та захищаєте тих, хто є найбільш уразливим.

Що станеться далі?

Після періоду карантину або ізоляції ви можете відчувати змішані емоції, включаючи полегшення і вдячність, розчарування або гнів щодо людей, які турбуються, що ви можете заразити їх вірусом, або навіть почуття особистого зростання та підвищення духовності. Також нормально відчувати занепокоєння, але якщо ви відчуваєте симптоми надзвичайного стресу, такі як постійні проблеми зі сном, нездатність виконувати повсякденні процедури або збільшення вживання алкоголю чи наркотиків, зверніться за допомогою до лікаря.